FRI JURIDISK RÅDGIVNING!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kundomdöme på Facebook

 5 av 5

En juridisk checklista för gifta

En juridisk checklista för gifta

Att gifta sig innebär ett stort steg både juridiskt och ekonomiskt. Från att eventuellt ha haft en separat ekonomi hela livet, kommer nu giftorätten att träda i kraft. Den innebär att din make kommer att ha rätt till halva nettovärdet av allt det du äger och vice versa. Genom att sätta er ner och prata om er juridiska status, endera inför giftermålet eller inom äktenskapet, kan ni undvika framtida oro och eventuella ekonomiska problem. Använd gärna vår checklista nedan som diskussionsunderlag:

  1. Skriv ett inbördes testamente: Oavsett om ni har gemensamma barn eller inte, är ett testamente nödvändigt för att säkerställa att arvet efter er ska fördelas enligt era önskemål och för att det som era arvingar ärver ska bli deras enskilda egendom. Det betyder att arvet är skyddat från att ingå i en bodelning mellan dem och deras eventuella framtida partners.  För er med särkullbarn behövs testamentet för att skydda den efterlevande maken, eftersom ni inte ärver varandra annars. Här kan ni ladda ner ett inbördes testamente för makar för att säkerställa att era önskemål respekteras.
  2. Upprätta ett Äktenskapsförord: Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan ni avtala bort giftorätten. Giftorätten innebär som tidigare nämndes att ni har rätt till halva nettovärdet av varandras egendom. Detta kan vara särskilt relevant om ni har olika ekonomiska förutsättningar eller om ni vill skydda viss egendom vid en eventuell separation. Här kan ni ladda ner ett äktenskapsförord för att formalisera era överenskommelser.
  3. Äktenskapsförord och skuldebrev vid olika kontantinsatser i gemensam bostad: Om en av er bidrar med en större del av kontantinsatsen vid köp av er gemensamma bostad, men ni ändå vill äga bostaden i lika stora andelar, kan ni reglera detta genom ett skuldebrev och ett äktenskapsförord. Detta kan säkerställa rättvis äganderätt och undvika framtida tvister. Här kan ni ladda ner vårt paket ”Äktenskapsförord och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad”.
  4. Försäkringar med förmånstagare: Vid giftermål är det viktigt att se över era försäkringar och säkerställa att rätt person är angiven som förmånstagare. Detta säkerställer att försäkringsbeloppet går till önskad mottagare.
  5. Bodelning: Om ni under äktenskapets gång vill omfördela ägandet av er egendom, kan ni göra detta genom en bodelning. Detta kan vara relevant om ni önskar omstrukturera ägandet för att exempelvis kunna dra nytta av skattemässiga fördelar. Här kan ni ladda ner ett juridiskt korrekt bodelningsavtal.
  6. Gåvobrev: Om ni vill överlåta en andel av er bostad mellan varandra på enklast möjliga sätt är ett gåvobrev det vanligaste sättet att göra detta med. Ett gåvobrev för att överlåta en andel av fastighet eller av bostadsrätt finns att ladda ner på Juridiska Dokument.
  7. Framtidsfullmakt: För att undvika att en god man/förvaltare utses för att ta hand om er ekonomi om ni inte längre kan ta hand om era förehavanden, kan ni utfärda en framtidsfullmakt åt varandra medan ni är vid era sinnens fulla bruk. Ett komplett paket med en framtidsfullmakt kan du ladda ner här.
  8. Rådgivning: Om ni behöver hjälp med att avgöra vilket juridiskt dokument ni behöver för er specifika situation kan ni alltid kontakta oss för fri juridisk rådgivning på telefon 040/976434 under vår telefontid, vardagar mellan klockan 9:00 och 14:30.

Genom att vara medvetna om dessa juridiska aspekter och diskutera dem öppet kan ni skapa en tryggare grund för ert äktenskap och undvika potentiella problem i framtiden.