FRI JURIDISK RÅDGIVNING!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kundomdöme på Facebook

 5 av 5

Inköp av bostad med olika kontantinsats för sambor

Inköp av bostad med olika kontantinsats för sambor

Denna text gäller sambor, klicka här om ni är gifta för att läsa om olika kontantinsats vid inköp av bostad.

När det är dags att flytta ihop och bli sambo är det inte ovanligt att båda samborna inte har samma ekonomiska möjlighet att bidra till kontantinsatsen. Kontantinsatsen är den del av köpesumman som man inte får låna till, och den motsvarar ofta 15% av köpesumman.

Att man inte får belåna hela köpesumman beror på det så kallade bolånetaket som infördes i oktober 2010. Finansinspektionen ansåg då att svenskarna tog för höga risker med stora lån och hög belåningsgrad vilket ledde till stor skuldsättning. Bolånetaket innebär att en värdeminskning av din bostad tas av din kontantinsats i första hand.

När ni äger er bostad i lika stora delar bör ni rimligtvis betala lika mycket av inköpskostnaderna per person. Ingen av er bör betala mer i insats än den andre.

Exempel: Kontantinsatsen på er bostad är 600 000 kronor. Vardera sambon bör således betala 300 000 kronor eftersom ni äger bostaden 50/50. Du betalade 400 000 kronor och din sambo betalade 200 000 kronor. Det innebär det att det saknas 100 000 kronor för din sambos del, medan du har betalat 100 000 kronor för mycket. Du har alltså delvis täckt din sambos insats, och därför upprättar ni ett skuldebrev emellan er på 100 000 kronor. Ingen av er har således, i slutändan, betalat mer än den andre, men din sambo har lånat pengar av dig och är enligt skuldebrevet skyldig dig 100 000 kronor.

Enligt sambolagen ska samboegendomen delas lika när samboförhållandet upphör. Samboegendom är:

  • Gemensam bostad, anskaffad för gemensamt bruk, och
  • Bohag, anskaffat för gemensamt bruk.

Egendom som ni hade innan ni flyttade ihop, liksom andra tillgångar som bilar, sparpengar, företag eller sommarstugor, ingår inte i samboegendomen. Inte heller en bostad som den ena sambon ägde sen innan och som den andre sambon köpt in sig i räknas som samboegendom.

Skulder som är avdragsgilla i en bodelning mellan sambor är skulder som härrör från samboegendom, vilket betyder att den privata skuld er emellan också kommer att få dras av i en bodelning. För att undvika detta måste ni kombinera skuldebrevet med ett samboavtal.

I samboavtalet måste ni komma överens om att avstå från sambolagens bodelningsregler för åtminstone bostaden. När ert samboförhållande upphör ska ni då dela lika på eventuell vinsten eller förlust och skulden er emellan ska betalas enligt villkoren i skuldebrevet.

Hos oss kan ni ladda ner ett färdigt paket för detta ändamål: ”Samboavtal och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad”. Ni erhåller då ett skuldebrev och ett samboavtal med anvisningar om hur ni ska fylla i det, och med räkneexempel.

Ni kan alltid ringa oss, både före och efter nedladdning av dokument, om ni har frågor om dessa. Vi har telefontid vardagar mellan klockan 9-14:30, då ni når oss på 040-976434, eller så kan ni när som helst under dygnet kontakta oss via vårt kontaktformulär här på hemsidan.