FRI JURIDISK RÅDGIVNING!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kundomdöme på Facebook

 5 av 5

Så här tycker våra kunder

Ett otroligt lågt pris för en fin tjänst. Ringde upp juristen innan jag köpte gåvobrevet, mest eftersom jag ville försäkra mig om att priset var korrekt och att juridisk rådgivning verkligen ingick. Dokumenten är hur bra som helst och instruktionerna enkla att följa. Jag kan verkligen rekommendera Juridiska Dokument!
av
Ert stora dokumentarkiv är fantastiskt, heltäckande och dessutom är kostnaden överkomlig, om man jämför med konsultationer hit och dit. De innehåller även klausuler som vissa jurister faktiskt inte ens känner till, märkte jag, när jag köpte gåvobrevet inför sonens lagfartsansökan nyligen. All heder åt Ert mycket grundliga arbetssätt.
av
Stort TACK Thorlund Juristbyrå för den fina hjälp och service som ni gett oss . Är imponerad och förvånad av denna faktiskt enkla o snabba hanteringen av vårt ärende. Juridiken är ju vanligtvis för amatörer ett svårknäckt ämne, dessutom i de flesta fall väldigt ovänligt för plånboken. Dock inte i vårt fall. Vi rekommenderar varmt att man vid behov av juridisk hjälp kontaktar Thorlund Juristbyrå.
av
Läs fler kundomdömen!
Skriv ett kundomdöme

Gåvobrev Fastighet

395 kr
Finns i lager
Finns ej i lagret
.
Finns ej i lagret
Beskrivning:
Gåvobrev Fastighet
 
Vårt gåvobrev är upprättat av en jurist med specialkompetens och är garanterat juridiskt korrekt. Vid gåva av en fastighet (fast egendom) ska alltid ett skriftligt gåvobrev upprättas och gåvomottagaren måste ansöka om lagfart inom tre månader efter gåvobrevets upprättande.
 

Vårt gåvobrev kan användas oavsett om du avser att ge bort hela fastigheten eller bara en del av den. Det finns möjlighet att ange ett antal lagligt korrekta villkor i gåvobrevet såsom exempelvis:

  • Om gåvan ska vara gåvomottagarens enskilda egendom eller inte
  • Att gåvan inte får pantsättas, överlåtas eller utmätas
  • Om gåvan ska utgöra förskott på arv eller inte
  • Att givaren ska ha nyttjanderätt till gåvan
  • Att gåvomottagaren ska överta lån som hör till fastigheten
  • Att gåvomottagaren ska utfärda ett skuldebrev som motprestation för gåvan
  • Att gåvomottagaren ska erlägga viss kontantsumma på tillträdesdagen

Förutom gåvobrevet får du också ett registreringsbrev som ska skickas till Skatteverket om gåvan är mellan makar. Naturligtvis medföljer detaljerade instruktioner och du kan ladda ner gåvobrevet direkt efter avslutad beställning.

Fri juridisk rådgivning ingår så du är alltid välkommen att kontakta våra jurister på telefon 040/976434 eller skicka ett meddelande så hjälper vi dig!

 

 

 

 

 

Vanliga frågor om gåvobrev för fastighet

Vad innebär ett gåvobrev för fastighet?

Ett gåvobrev för fastighet är ett juridiskt dokument som bekräftar att en fastighet har överlåtits som gåva. Det fungerar som ett bevis på att överlåtelsen har skett och under vilka villkor den har ägt rum.

Är det lagkrav på gåvobrev vid gåva av fastighet?

Ja, enligt svensk lag är det ett krav att upprätta ett gåvobrev när en fastighet ges som gåva. Detta är för att säkerställa att överlåtelsen är tydlig och dokumenterad. Lantmäteriet kräver dessutom att gåvogivarens namnteckning ska vara bevittnad för att erhålla lagfart.

Vi är flera gåvogivare, kan vi ändå använda oss av detta gåvobrev?

Javisst, i gåvobrevet finns plats för upp till fem gåvogivare och fem gåvomottagare.

Kan man använda detta gåvobrev för att ge bort endast en del av fastighet?

Ja, ni kan fritt ange hur stor andel av fastigheten som ska överlåtas som gåva i detta gåvobrev.

Kan detta gåvobrev användas av makar?

Vårt gåvobrev kan användas av vem som helst, oavsett civilstånd. Förutom själva gåvobrevet inkluderar vi också tydliga anvisningar för hur makar ska göra efter att de skrivit gåvobrevet. Detta eftersom makar alltid måste registrera ett gåvobrev hos Skatteverket för att gåvan ska anses vara giltig.

Ska gåvobrevet registreras när det är skrivet?

Om gåvan är mellan makar ska det registreras hos Skatteverket före den make som mottagit en fastighet kan söka lagfart, men ingen annan kan eller behöver registrera gåvobrevet, endast makar. Är gåvan inte mellan makar ska gåvomottagaren söka lagfart när gåvobrevet är skrivet. Eventuellt vill banken också ha in en kopia på gåvobrevet, om det finns lån knutna till gåvan.

Kan en gåva av en fastighet göras till enskild egendom?

Ja, men för att en fastighet som ges som gåva ska bli mottagarens enskilda egendom, måste detta anges som villkor i gåvobrevet. Vårt nedladdningsbara gåvobrev ger dig möjlighet att ange detta som villkor. Observera att detta inte gäller när gåvan görs mellan makar. I dessa fall måste makarna upprätta ett äktenskapsförord för att gåvan ska bli enskild egendom för den make som mottar gåvan.

Vilka uppgifter ska inkluderas i ett gåvobrev för fastighet?

Gåvobrevet bör inkludera gåvogivarens och gåvotagarens namn, personnummer, adresser, samt fastighetens beteckning och beskrivning av gåvan. Det bör också innehålla datum för överlåtelsen och gåvogivarens underskrift.

Behöver ett gåvobrev bevittnas?

Det är inte ett lagkrav i Sverige, men det är starkt rekommenderat att ha två oberoende vittnen som bekräftar gåvogivarens identitet och vilja. Detta kan vara viktigt om gåvan senare skulle ifrågasättas. Gäller det ett gåvobrev för gåva av fastighet eller tomträtt finns det dock krav från Lantmäteriet att gåvogivarens namnteckning ska vara bevittnad av två personer, annars beviljas inte lagfart för fastigheten.

Hur registreras ett gåvobrev hos Lantmäteriet?

För att gåvotagaren ska få lagfart på fastigheten måste gåvobrevet och en ansökan om lagfart skickas till Lantmäteriet. Detta är ett viktigt steg för att säkerställa gåvotagarens juridiska rätt till fastigheten.

Behöver jag en advokat eller jurist för att upprätta ett gåvobrev?

Nej, här på Juridiska Dokument kan du ladda ner ett garanterat juridiskt korrekt gåvobrev. Våra jurister står alltid redo att hjälpa dig, och fri juridisk rådgivning ingår i vår service. Kontakta oss på telefon 040/976434 eller skicka ett meddelande så hjälper vi dig!

Kunder som köpt detta dokument har även köpt: