FRI JURIDISK RÅDGIVNING!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kundomdöme på Facebook

 5 av 5

Så här tycker våra kunder

Jag är jättenöjd med hjälpen jag fått! Fick mycket bra information om vilket dokument jag skulle köpa och jag fick svar på de få frågor jag hade efter köpet. Instruktionerna i dokumentet var väldigt bra. Att jag fick hjälp redan innan jag köpt något var avgörande för att jag skulle köpa rätt dokument. Denna gratishjälp gjorde mig extra benägen att faktiskt köpa något. Jag kommer garanterat att rekommendera era tjänster till vänner och bekanta!
av
Ett otroligt lågt pris för en fin tjänst. Ringde upp juristen innan jag köpte gåvobrevet, mest eftersom jag ville försäkra mig om att priset var korrekt och att juridisk rådgivning verkligen ingick. Dokumenten är hur bra som helst och instruktionerna enkla att följa. Jag kan verkligen rekommendera Juridiska Dokument!
av
Stort TACK Thorlund Juristbyrå för den fina hjälp och service som ni gett oss . Är imponerad och förvånad av denna faktiskt enkla o snabba hanteringen av vårt ärende. Juridiken är ju vanligtvis för amatörer ett svårknäckt ämne, dessutom i de flesta fall väldigt ovänligt för plånboken. Dock inte i vårt fall. Vi rekommenderar varmt att man vid behov av juridisk hjälp kontaktar Thorlund Juristbyrå.
av
Läs fler kundomdömen!
Skriv ett kundomdöme

Gåvobrev - Lös egendom

395 kr
Finns i lager
Finns ej i lagret
.
Finns ej i lagret
Beskrivning:

Gåvobrev för lös egendom

Allt som inte utgör fastigheter är lös egendom. Exempel på lös egendom är en bostadsrätt, bil, pengar, aktier, smycken och djur. Utgörs gåvan av en fastighet ska du använda vårt gåvobrev för fast egendom.

Med vårt gåvobrev kan du ange gåvovillkor såsom exempelvis:

  • Om gåvan ska eller inte ska räknas som förskott på arv.
  • Att gåvan ska vara gåvomottagarens enskilda egendom.
  • Att gåvan inte får utmätas.
  • Att gåvan inte får pantsättas, säljas eller på något annat sätt överlåtas.
  • Att givaren ska ha nyttjanderätt till gåvan.

Vårt gåvobrev kan användas av alla och är väl lämpat för gåvor mellan äkta makar eller sambor. Äkta makar måste registrera gåvobrevet hos Skatteverket för att gåvan ska bli juridisk giltig samt skyddad mot givarmakens borgenärer. Ett registreringsbrev för detta ändamål medföljer.

Naturligtvis medföljer detaljerade instruktioner och du kan ladda ner gåvobrevet direkt efter avslutad beställning.

Fri juridisk rådgivning ingår, du är alltid välkommen att kontakta våra jurister. Skicka ett meddelande så hjälper vi dig!

 

 

 

 

 

Vanliga frågor om gåvobrev för lös egendom

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är ett skriftligt avtal där en person, givaren, överlåter egendom till en annan person, mottagaren, utan krav på ersättning. Det fungerar som ett bevis på att en gåva har överlämnats och under vilka villkor detta har skett.

När behöver jag upprätta ett gåvobrev?

Du bör upprätta ett gåvobrev när du vill ge bort lös egendom (t.ex. pengar, möbler, aktier) eller fast egendom (t.ex. hus, mark) som en gåva. Det skapar klarhet och minskar risken för framtida tvister. Om du ska ge bort en fastighet som gåva måste du använda dig av vårt gåvobrev för fastighet!

Är ett gåvobrev juridiskt bindande?

Ja, ett korrekt upprättat och undertecknat gåvobrev är juridiskt bindande. Det är ett avtal som visar att givaren frivilligt har överlåtit egendom till mottagaren.


Kan jag ta tillbaka en gåva som jag gett med gåvobrev?

Nej, i normala fall kan man inte ta tillbaka en gåva som man gett bort genom ett gåvobrev, eftersom gåvan anses som en oåterkallelig överlåtelse.

Behöver jag betala skatt när jag ger bort egendom med ett gåvobrev?

I Sverige är gåvor skattefria. Dock kan det uppstå skattekonsekvenser för mottagaren vid en eventuell framtida försäljning av egendomen, beroende på gåvans värdering.

Vad händer om givaren avlider kort efter att gåvobrevet skrivits?

Om givaren avlider kort efter att gåvobrevet skrivits, kan gåvan i vissa fall betraktas som ett förskott på arv, beroende på givarens intentioner och gåvobrevets formulering. Detta kan påverka hur arvet fördelas mellan arvingarna.

Kan jag ge bort pengar med ett gåvobrev?

Ja, du kan använda ett gåvobrev för att ge bort pengar. Det är viktigt att tydligt ange summan i gåvobrevet och att båda parter undertecknar det.

Vi är flera gåvogivare, kan vi ändå använda oss av detta gåvobrev?

Javisst, i gåvobrevet finns plats för upp till fem gåvogivare och fem gåvomottagare.

Kan man använda detta gåvobrev för att ge bort endast en del av en bostadsrätt?

Ja, ni kan fritt ange hur stor andel av bostadsrätten som ska överlåtas som gåva i detta gåvobrev.

Kan detta gåvobrev användas av makar?

Vårt gåvobrev kan användas av vem som helst, oavsett civilstånd. Förutom själva gåvobrevet inkluderar vi också tydliga anvisningar för hur makar ska göra efter att de skrivit gåvobrevet. Detta eftersom makar alltid måste registrera ett gåvobrev hos Skatteverket för att gåvan ska anses vara giltig.

Kan en gåva göras till enskild egendom?

Ja, men för att något som ges som gåva ska bli mottagarens enskilda egendom, måste detta anges som villkor i gåvobrevet. Vårt nedladdningsbara gåvobrev ger dig möjlighet att ange detta som villkor. Observera att detta inte gäller när gåvan görs mellan makar. I dessa fall måste makarna upprätta ett äktenskapsförord för att gåvan ska bli enskild egendom för den make som mottar gåvan.

Behöver jag en advokat eller jurist för att upprätta ett gåvobrev?

Nej, här på Juridiska Dokument kan du ladda ner ett garanterat juridiskt korrekt gåvobrev. Våra jurister står alltid redo att hjälpa dig, och fri juridisk rådgivning ingår i vår service. Skicka ett meddelande så hjälper vi dig!
 

 

Kunder som köpt detta dokument har även köpt: