FRI JURIDISK RÅDGIVNING!

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kundomdöme på Facebook

 5 av 5

Så här tycker våra kunder

Jag hade precis en sjukt informativt samtal inför ett köp av dokument och insåg exakt hur lite jag visste om testamenten och samboavtal. Otroligt bra rådgivning, innan jag ens köpt något. Skulle förmodligen acceptera en faktura, så nöjd är jag.
av
Denna dokumentkombination har jag letat efter länge. Bra support som förklarar så till och med jag förstår. ;-) Tack för hjälpen!
av
Är kund sedan tidigare och blev lika nöjd denna gången. Ni är alltid lika hjälpsamma och dokumenten är lätta att använda.
av
Läs fler kundomdömen!
Skriv ett kundomdöme

Samboavtal och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad

595 kr
Finns i lager
Finns ej i lagret
.
Finns ej i lagret
Beskrivning:

Samboavtal och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad

Har ni köpt en bostad tillsammans och avser att äga hälften var, trots att ni betalat olika mycket i kontantinsats, så är denna dokumentkombination lämplig för er. Ett skuldebrev kombinerat med ett samboavtal gör att den sambo som betalade mer i kontantinsats inte riskerar ett orättvist utfall i en framtida bodelning er emellan.

Vi har fått flera frågor från våra kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. Nu behöver ni inte längre köpa ett samboavtal samt ett skuldebrev till en högre kostnad eftersom båda dokumenten ingår i detta paket. Därtill kommer detaljerade instruktioner med räkneexempel som hjälper er att på egen hand åstadkomma en juridiskt korrekt lösning till en bråkdel av vad det normalt kostar att få motsvarande hjälp av en jurist.

Samboavtalet och skuldebrevet är garanterat juridiskt korrekt och upprättat av en jurist med specialkompetens. Ni kan ladda ner era dokument direkt efter avslutad beställning.

Fri juridisk rådgivning ingår, ni är alltid välkomna att kontakta våra jurister. Skicka ett meddelande så hjälper vi er!

 

 

 

 

 

Vanliga frågor om samboavtal och skuldebrev vid olika kontantinsats i gemensam bostad

Varför behövs ett samboavtal och skuldebrev?
Ett samboavtal och skuldebrev behövs dels för att undvika sambolagens bodelningsregler och för att klargöra den skuld som finns mellan samborna. Detta skyddar den part som har betalat mer och det leder inte till orättvisa situationer där en part förlorar pengar. Genom skuldebrevet kan den sambo som lånat pengar åt den andre få tillbaka dessa genom de återbetalningsvillkor som anges i skuldebrevet. Samboavtalet ser därefter till så att skulden inte är avdragsgill i en bodelning samborna emellan då bodelningsreglerna avtalas bort.

Kan man skriva samboavtalet och skuldebrevet i efterhand?
Ja, så länge båda parterna är överens går det att skriva både samboavtalet och skuldebrevet i efterhand.

Vad händer om en sambo har betalat mer i kontantinsats?
Om en sambo har bidragit med en större kontantinsats och önskar reglera detta, är det nödvändigt att samborna upprättar både ett samboavtal och ett skuldebrev. Utan dessa dokument kan man inte kräva att denna skillnad beaktas vid en eventuell bodelning. I ett scenario där bostaden ägs 50/50 och den totala insatsen är 500 000 kr, bör båda parterna bidra med 250 000 kr var. Om en sambo endast betalar 100 000 kr och den andra sambon täcker resten, innebär det att den sistnämnda har betalat både sin egen insats och en del av den andra sambons. I detta fall, där skillnaden är 150 000 kr, bör detta belopp anges i skuldebrevet. Båda samborna har således bidragit lika mycket, men den sambo som hade endast 100 000 kr har lånat resten av sin insats från den andre. Genom att upprätta ett skuldebrev garanteras att den som har betalat mer får tillbaka den utlånade summan vid en försäljning av bostaden. Samboavtalet är nödvändigt för att säkerställa att skuldebrevet inte betraktas som en avdragsgill skuld vid en bodelning.

Är det möjligt att äga olika stora andelar av bostaden?
Ja, det är möjligt att äga olika stora andelar av bostaden, och detta bör regleras i ett samboavtal. I det avtalas bodelningsreglerna bort. Annars kan det leda till orättvisa situationer där en part tar en större del av vinsten eller förlusten.

Vad omfattas av sambolagen om inget samboavtal är skrivet?
Om inget samboavtal är skrivet, omfattas gemensamt anskaffad bostad och gemensamt anskaffat bohag som köpts för gemensamt boende av sambolagen. Vid en separation delas dessa tillgångar lika, oavsett vem som betalat vad.

Vad händer vid försäljning av bostaden om skuldebrev och samboavtal finns?
Vid försäljning av bostaden kommer eventuell vinst att delas lika mellan samborna och skuldebrevet ska betalas enligt de betalningsvillkor som finns däri.

Kan sambor bestämma att samma regler som gäller för gifta ska gälla för dem?
Nej, sambor och gifta har olika juridiska regler, och sambor kan inte enkelt applicera reglerna för gifta på sin situation. Det är dock möjligt att skriva ett samboavtal som liknar de regler som gäller för gifta, men det måste vara skräddarsytt för sambors unika situation.

Måste man skriva ett samboavtal?
Det är inte ett krav att skriva ett samboavtal, men det är rekommenderat om sambor bidrar med olika mycket pengar till bostaden och bohaget. Utan ett samboavtal kan en separation leda till komplicerade och orättvisa situationer.

Vad händer om sambor inte längre vill bo tillsammans?
Om sambor inte längre vill bo tillsammans och inte har ett samboavtal kommer sambolagens regler att gälla. Allt som köpts för gemensamt boende delas 50/50, oavsett vem som betalat vad. Detta kan leda till orättvisa situationer, särskilt om en part har bidragit mer ekonomiskt.

Behöver jag en jurist för att upprätta ett samboavtal och skuldebrev?

Nej, här på Juridiska Dokument kan du enkelt och säkert ladda ner dessa dokument. Våra jurister står alltid redo att hjälpa dig, och fri juridisk rådgivning ingår i vår service. Skicka ett meddelande så hjälper vi dig!

 

Kunder som köpt detta dokument har även köpt: